Rechtrichten & Academische Rijkunst
Lichaam & geest in balans
De Academische Rijkunst heeft als hoofddoel je paard fysiek in balans te brengen. Dit wil je graag omdat het je paard helpt zo gezond mogelijk te blijven, maar het is extra belangrijk wanneer je op je paard wil gaan rijden. Verschillende gymnastiserende oefeningen in het grondwerk, longeren of werk aan de hand gaan je helpen je paard sterker en soepeler te maken. Zo kan je paard jouw gewicht op de juiste manier leren dragen.
Academische Rijkunst
Een trainingsmethode waarin het rechtrichten van je paard een centrale rol krijgt, is de Academische Rijkunst van Bent Branderup. Gebaseerd op de kennis van de oude meesters, waaronder Xenophon, Pluvinel, de la Guérinière en Steinbrecht, biedt de Academische Rijkunst je oefeningen om je paard van een natuurlijke naar een rijtechnische balans te trainen.
In de Academische Rijkunst is de connectie tussen jou en je paard heel belangrijk en wordt er rekening gehouden met de biomechanica van het paard. Daarom is het een trainingsmethode die goed past bij wat ik voor ogen heb: het mentale en fysieke in balans.
Er is altijd een pad dat je verder brengt. Sommige paden zijn vlak en rechtuit; je ziet waar je naartoe gaat. Andere zijn kronkelpaadjes zonder uitzicht, door bossen of bergen. Maar deze laatste brengen je op de mooiste plekken.
Finetunen
Je werkt aan het lichaamsbewustzijn van jullie beiden. Jouw lichaamstaal wordt subtieler, met kleinere signalen en het wordt voor je paard steeds gemakkelijker om het juiste antwoord te geven op wat je van hem vraagt. Jullie raken steeds beter op elkaar afgestemd. Je leert heel precies te kijken naar je paard en leert zien en voelen wat een correcte beweging is. Doordat je echt aan het finetunen bent leer je jezelf en jouw paard en zijn lijf steeds beter kennen. Dit komt ook goed van pas wanneer je later wilt gaan rijden.
Basisvoorwaarden
Om met oefeningen uit de Academische Rijkunst aan de slag te kunnen gaan, is er al een bepaalde mate van vertrouwen en communicatie tussen jou en je paard nodig. Wanneer dit nog mist, zorgen we eerst voor meer rust en ontspanning in de training, bijvoorbeeld door oefeningen in te zetten uit het Natural Horsemanship.