Fysieke balans
![Paardentrainer Fysieke Balans Limburg](https://equilingo.nl/wp-content/uploads/2024/08/Paardentrainer-Fysieke-Balans-Limburg.webp)
Balans & communicatie
Je fysieke gesteldheid is van invloed op hoe je je voelt, op je mindset en daarom ook op je samenwerking met anderen. Een goede lichaamsbalans geeft vertrouwen in het eigen lijf en daardoor ook meer zelfvertrouwen, bij zowel mens als paard. Als je niet lekker in je vel zit, durf je je minder makkelijk open te stellen voor de ander wanneer je samenwerkt.
Lichaamsbewustzijn helpt jou om met kleine signalen in lichaamstaal te kunnen communiceren en het helpt je paard om het goede antwoord te kunnen geven op wat je vraagt. Als je niet het antwoord krijgt dat je verwacht, kan het zijn dat jouw vraag onbedoeld niet klopt, maar ook dat je paard de vraag nog niet begrijpt. Of misschien is er een fysieke beperking waardoor hij het juiste antwoord nog niet kán geven.
Fysieke balans
Wanneer je op je paard wilt gaan rijden is een goede lichaamsbalans cruciaal. In de eerste plaats voor je paard, want het paardenlijf is niet gebouwd op het extra gewicht van de ruiter. Om te kunnen rijden op een manier die niet schadelijk voor het lichaam van je paard, zul je zijn fysieke balans moeten verbeteren.
Hiervoor doe je oefeningen, om je paard sterker en soepeler te maken en hem van natuurlijke balans naar een meer rijtechnische balans te trainen. Je bereidt je paard fysiek en mentaal voor op het dragen van een mens op zijn rug. Hoeveel tijd dit kost verschilt van paard tot paard. Zo gaat het opbouwen van spieren sneller dan het soepeler maken van bindweefsel. Uiteindelijk is het paard leidend in hoe veel tijd dit proces in beslag neemt.
Dat het paard ons draagt is
een eer, geen vanzelfsprekendheid.
Blijf je verwonderen, met respect voor het individu dat jouw paard is.
Bewustwording
Alles wat je doet met jouw eigen lijf heeft een uitwerking op hoe het paard zich beweegt onder jou. Door je lichaam op een bewuste en gerichte manier in te zetten, kun je je paard begeleiden met je zit.
Deze bewustwording vraagt vaak wel enige oefening. Je paard geeft je heel direct feedback op wat jij met je lichaam en je energie doet. Kijkend en luisterend naar je paard leer je de juiste keuzes maken om hem verder te helpen in zijn training.