Rijden
Waar alles samenkomt
Hoewel het hartstikke leuk en leerzaam is om met je paard op de grond te werken, is het rijden natuurlijk het uiteindelijke doel voor de meeste mensen.
Ik wil dit graag doen op een manier die ook fijn is voor het paard, zodat jullie het gevoel hebben samen te kunnen bewegen als één. Hoe geweldig is het wel niet om er met je paard op uit te kunnen trekken en samen de wereld te gaan verkennen? Of om oefeningen in de bak te rijden op zo’n manier dat eventuele toeschouwers niet meer kunnen zien wie van jullie twee nou de beslissing nam om halt te houden? Om op zo’n manier samen te kunnen bewegen met je paard geeft een gevoel van vrijheid en verbondenheid.
“Two spirits who want to do what two bodies can.”
∼
Bent Branderup
Rijdier?
Ben je bewust van het feit dat paardrijden per definitie onnatuurlijk is. Een prooidier dat vrijwillig een roofdier op zijn rug laat zitten is op zijn minst wonderlijk te noemen.
Dat het paard ons op zijn rug draagt vind ik dan ook een eer, en zeker geen vanzelfsprekendheid. Het paardenlichaam is er van nature niet op gebouwd om het extra gewicht van een ruiter te dragen. Toch kun je hem dit leren te doen op een manier die niet schadelijk is voor zijn lijf. Hiervoor gebruiken we oefeningen uit de Academische Rijkunst.
Voorbereiding op het rijden
Ik vind het heel belangrijk dat je je paard fysiek, maar ook mentaal, voorbereidt voordat je op zijn rug klimt. Veel hulpen die je nodig hebt tijdens het rijden, leren we het paard eerst op de grond aan door middel van grondwerk, handwerk en longeren, zoals jouw teugel- en beenhulpen. Zo wordt voor je paard de overstap naar het rijden veel gemakkelijker. Je paard bepaalt hoe veel tijd dit proces in beslag neemt.
Ook jouw eigen fysieke balans en lichaamsbesef is tijdens het rijden belangrijk, want het liefst gebruiken we onze zithulpen. Wat jij doet met je lijf heeft een uitwerking op hoe het paard zich onder jou beweegt. Hartstikke handig dus, dat je al bezig geweest bent met geven van signalen met jouw lichaam op de grond en je daardoor al veel bewuster hulpen kunt geven.